Wie doet er mee? Plantenwerkgroep Dwingelderveld en omgeving

Wie doet er mee? Plantenwerkgroep Dwingelderveld en omgeving

Wie doet er mee met een nieuwe groep: een plantenwerkgroep Dwingelderveld? Het is de bedoeling om met een groep van in planten geïnteresseerde mensen regelmatig het Dwingelderveld en directe omgeving te bezoeken en voorkomende plantensoorten te inventariseren.

Wie?
Elke in planten geïnteresseerde persoon, die net wat meer kennisverdieping wil dan alleen te weten van struikheide, dopheide, klokjesgentiaan, pijpestrootje, zonnedauw en krenteboom. Het is fijn als er mensen met meer dan gemiddelde plantenkennis en met ervaring met werken met een flora, zich willen aansluiten. Maar mensen, die die kennis nog niet hebben, maar die wel willen krijgen zijn ook welkom. Dat betekent dat er ruimte is voor educatie en kennisoverdracht.

Wat?
De makkelijke soorten krijgen aandacht: algemeen voorkomende soorten en soorten met opvallende bloei. Maar ook het kleine grut proberen we op naam te krijgen. Vaak zullen we de flora’s raadplegen. Dat is ook iets wat we elkaar kunnen leren. Het kost tijd, maar gaat na verloop van tijd steeds sneller. We laten ook de grassen, zeggen, biezen, russen en varens niet ongemoeid. Vaak zijn die het moeilijks van een naam te voorzien. We streven niet alleen naar lijsten van voorkomende soorten, maar willen ook meer aan de weet komen van de standplaatsen van die soorten, hun milieu-eisen. Ook hun relaties met bv. insecten kunnen aandacht krijgen. Boeken die daar veel informatie over geven zijn wel beschikbaar.

Hoe gaan we het doen?
In het groeiseizoen regelmatig ergens in het Dwingelderveld of directe omgeving een excursie houden op een avond door de week of op een zaterdagochtend of –middag. We noteren de voorkomende plantensoorten die we tegen komen. Als we de naam niet weten maken we foto’s en/of nemen wat materiaal mee. Met behulp van flora’s proberen we de plant op naam te krijgen (determineren). Dat determineren kunnen we misschien in het bezoekerscentrum doen of anders bij iemand thuis. Daarbij maken we het natuurlijk ook een beetje gezellig. Heb je interesse of heb je vragen? Stuur dan een mail naar Harro Kraal () of bel even (06 -33640153; 0522- 230184).

Berichtfoto: Ton Schoenmaker